Home Uncategorized Какво е медитация на Vipassana и какви са ползите?

Какво е медитация на Vipassana и какви са ползите?

- Advertisement -

Какво е медитация на Vipassana и какви са ползите?

Vipassana Meditation или медитация за прозрение се фокусира върху виждането на нещата такива, каквито са. Идва от Theravada, която е най -старата мисловна школа на будизма.

випасанските практикуващи се стремят да разберат нещата такива, каквито са наистина, наблюдавайки света от състояние на спокойствие, осъзнаване и съзнателност. Вместо да се съсредоточи върху конкретен обект или мантра, медитацията на Vipassana включва използване на съзнание за премахване на разсейването.

Крайната цел, през годините на практика, е да премахне разсейванията, които пречат на човек да вижда реалността. По този начин човек може да постигне освобождение, което е споделена цел на всички будистки философии.

Както при други видове медитация, медитацията на Vipassana може да предложи ползи за здравето, включително намалена депресия и тревожност.

В тази статия научете повече за това какво е випасана медитация, какво включва, И как да го пробвам.

Какво е випасана медитация?

Думата Vipassana означава „прозрение“. Като такава, Vipassana Meditation се фокусира върху виждането на нещата за това, което всъщност са, като се обръщат навътре в ума, тялото или и двете. Практикуващите съзнателно се съсредоточават върху премахването на разсейването от техния мисловен процес, като последователно изострящи вниманието им.

Целта е евентуалното премахване на всички разсейвания, което прави възможно да се постигне състояние на освобождение или просветление.

Произход на медитация на Vipassana

Въпреки че Випасана идва от Теравада, която е будистка традиция, която е на хиляди години, тази техника на медитация е доста нова.

В началото на 20 век Мианмар е бил под управлението на британците. Като колонизирана страна местната му култура и традиции бяха застрашени. В отговор будистките лидери решиха да съживят много будистки традиции и да ги учат на широката общественост.

Преди това основните практикуващи медитация в Югоизточна Азия бяха монаси и монахини. По време на движението на Випасана обаче лайпелите започнаха да учат. Техниката, която използваха, стана известна като медитация на Vipassana.

С течение на времето инструкторите преподаваха медитация на Vipassana по -нататък, а техниката се разпространява в цяла Азия и на Съединените щати.

Ползи от медитация на Vipassana

Националния център за допълващи и интегративни здравни доклади, че медитацията като цяло може да предложи няколко предимства, включително:

 • облекчаване на някои симптоми на тревожност
 • Намаляване на кръвното налягане, в някои случаи
 • Помощ при някои симптоми на менопауза
 • Подобряване на качеството на живот и психичното здраве за хората, живеещи с рак

Изследователите също са тествали специално Vipassana медитация и са идентифицирали някои потенциални ползи за здравето. Въпреки това, много от проучванията са малки и включват само нисък брой участници.

По-мащабни проучвания са необходими, за да се потвърдят всички възможни ползи от медитацията на Vipassana.

Когнитивно изпълнение

Малко проучване от 2019 г. установи, че квалифицираните практикуващи випасана, които са размишлявали преди задача, показват разлика в мозъчните вълни в сравнение с новаците. Тази констатация предполага, че практиката може да промени начина, по който функционира мозъка, потенциално спомагайки за подобряване на когнитивните показатели.

памет

Малко проучване 2020 установи, че випасанските медитатори имат различни модели на консолидация на памет сън. Изследователите откриха, че редовните медитатори имат по -ниска плътност на вретена на съня в тилната област на мозъка. Вретената на съня са вид мозъчна вълна, която се случва по време на не-рапидно движение на очите (не-REM) сън.

Авторите спекулират, че това може да означава, че медитацията служи с подобна функция на съня, когато става въпрос за паметта.

Справяне с рак

Както при други видове медитация, Vipassana медитация може да предложи някои ползи по време на лечението на рак.

Малко проучване от 2020 г. разглежда ефектите от практикуването на медитация на Vipassana за 1 месец след 1 месец обучение. В хода на изпитанието участниците в групата на практиката се наблюдават значително по -големи подобрения в мерките за стрес и психосоциално функциониране, отколкото участниците, които не са получили намеса.

Тези резултати показват, че медитацията на випасана може да повиши качеството на живот или да намали стреса при хора, живеещи с рак.

Рисковете от медитация на Vipassana

Vipassana Meditation е активност с нисък риск, която е малко вероятно да причини физическа вреда. Единственото изключение от това е, когато човек използва медитацията като заместител на медицинската помощ.

Въпреки това, всяка форма на медитация може да има странични ефекти на психичното здраве. Тези ефекти могат да възникнат, тъй като съществуващите състояния на психичното здраве могат да станат по -очевидни, когато някой седи спокойно с мислите си.

В проучване от 2017 г., включващо 342 души, 87 съобщават, че изпитват отрицателни ефекти от медитацията. Тези ефекти включват:

 • Влошени тревожност, посттравматично стресово разстройство или психоза
 • Маниакални симптоми
 • замаяност
 • Съзнание

Ефектите варираха по тежест, но в повечето случаи те бяха временни и не накараха хората да спрат да медитират или да търсят медицинска помощ.

Как да практикуваме медитация на Vipassana

Постигането на освобождение чрез медитация на Vipassana отнема години или дори десетилетия. Целта не е незабавно съвършенство, а по -скоро практика и стабилно подобрение.

Много центрове за медитация предлагат класове по медитация на Vipassana. Човек също може да го опита у дома, като следва тези стъпки:

 1. Отделете 10–15 минути.
 2. Намерете удобно, тихо място за практикуване с малко разсейване.
 3. Седнете удобно на земята. Дишайте нормално, но имайте предвид всеки дъх. Не е необходимо да се броят вдишванията, да си представите нещо или да мислите конкретни мисли.
 4. Имайте предвид усещанията, които се случват около тялото и мислите, които влизат в ума. Когато възникнат, ги забележете и ги оставете да преминат, без да се опитват да преценят или анализират.
 5. Продължете тази практика, като се съсредоточите върху вътрешното съзнание, за останалата част от медитацията. Ако се появи разсейване, спокойно забележете разсейването, но след това преориентирайте вниманието върху дишането.

Медитацията може да се почувства трудно в началото, но човек ще започне да е по -лесно, ако поддържа последователен Практикувайте всеки ден.

Сравнение с други видове медитация

Човек може да практикува много различни видове медитация. Въпреки че няма да работи едновременно да прави два вида медитация, човек може да практикува различни техники за медитация по различно време. Някои други техники за медитация включват:

 • Медитация на вниманието: Както при Vipassana, тази техника се фокусира върху вниманието и осъзнаването в настоящия момент и не изисква човек да използва конкретни мантри. Въпреки това, Vipassana се фокусира повече върху привличането на вниманието навътре. ; Vipassana не насърчава конкретен мисловен процес.
 • Дзен медитация: Подобно на Vipassana, Zen медитацията се фокусира върху създаването на генерализирана информираност и минимизиране на разсейването. Въпреки това, за разлика от практиката на Випасана, човек държи очите си частично отворени по време на дзен сесии.
 • Трансцендентална медитация: Тази медитация изисква човек да повтори конкретна мантра, която инструкторът им е дал през цялата сесия. Подобно на Vipassana медитация, целта е просветлението, но ключова разлика е, че трансценденталната медитация изисква някой да получи уроци.
 • Медитация на базата на движение: няколко вида медитация, като Qigong и йога, използвайте движение за култивиране на култивиране Осъзнаването, контролирането на дишането и помогнете на човек да насочи фокуса си навътре. Випасана е тиха, все още медитация, която не включва конкретни пози или мисли.

Резюме

Vipassana Meditation е една от многото форми на медитация, която се възползва от будистката философия и духовните практики. Той dr.derm състав е сравнително нов в сравнение с някои други техники, но идва от една от най -старите мисловни училища, известни като Теравада.

vipassana може да помогне на човек да спечели повече контрол върху мислите си, да сведе до минимум разсейването, да обърне своя Фокусирайте се навътре и култивирайте по -духовен живот. Практиката може също да предложи някои ползи за здравето, особено когато човек го използва, за да допълва стандартните медицински лечения.

Хората могат да практикуват медитация на Vipassana у дома или могат да намерят допълнителна подкрепа от център за медитация или учител по випасана.

 • Психичното здраве
 • Тревожност/стрес
 • Допълнителната медицина/алтернативна медицина

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe

Must Read

- Advertisement -

Related News

- Advertisement -